FILMENS INSPELNINGAR BÖRJAR PÅ MÅNDAG

Genast den första inspelningsveckan deltar över 100 assistenter i filmningarna.

Inspelningarna av Aku Louhimies’ film Okänd soldat börjar måndagen den 6.6.2016 i Fredrikshamn. På storproduktionens stjärnhimmel kommer vi att få se Paula Vesala som husmor och Rokkas fru på en karelsk bondgård, sida vid sida med de manliga rollerna.

Till de andra skådespelarna som publicerades i april ansluter sig Samuli Vauramo i löjtnant Lammios roll och Matti Ristinen som major Sarastie. I en av de centralaste kvinnorollerna ses Paula Vesala. Severi Saarinen spelar undersergeant Lehto och Eino Heiskanen soldaten Riitaojas roll. Soldaten Määttä spelas av Max Ovaska, soldaten Ukkola av Elias Gould, som soldat Salo ser vi Akseli Kouki och Hemmo Karja som undersergeant Mielonen.

I Linnas Okänd soldat är varje karaktär noggrannt beskriven, en mänskobild som är förvrängd av kriget. Jag är stolt över hur passionerat varje skådespelare i filmen har börjat utforska förändringen, som rädsla, smärta, hemlängtan och den ständigt hotande döden, framkallar i en människa. Jag vill också lyfta fram hemmafrontens krig, kvinnorna som upprätthöll splittrade hem.’ berättar Aku Louhimies.

Till filmen som har premiär i oktober 2017 har Louhimies och filmens skådespelare förberett sig med att bland annat delta i Försvarsutbildningsföreningens övningsläger. ’Under övningarna har skådespelarna haft en bra samhörighet. Det var hård press på dem speciellt under det senaste lägret i Sandhamn. Skådespelarna har format en klar bild om verklig krigstida verksamhet, då man själv bar med sig all sin utrustning i vilken form av terräng som helst. Bland dem har det bildats goda försvarspar och en stor utveckling har skett.’ berättar Försvarsutbildningsföreningens långvariga utbildare Veijo Rautio.

Genast den första inspelningsveckan deltar över 100 assistenter i filmningarna. Genom en öppen ansökan som ordnades av Veikkaus, har redan närmare 14 000 frivilliga ansökt för att få vara med i filmen. Alla assistenter är inte utvalda till filmen ännu, man söker fortfarande efter speciellt hästkunniga assistenter, finska hästar och några inspelningsplatser.

Hartwall och Land Rover är filmens samarbetspartners

Filmens nya partners är bland annat Hartwall och Land Rover. Okänd soldat är med sin över 7 miljoners helhetsbudget ett av de största filmprojekten i Finland genom tiderna.