Juho Milonoff i rollen som Honkajoki

FÖRSTA SKÅDESPELARNA TILL OKÄND SOLDAT VALDA

Eero Aho i rollen som Rokka

Skådespelare för nio centrala roller i Aku Louhimies film Okänd soldat har utsetts. I undersergeant Rokkas roll ser vi internationellt prisbelönta skådespelaren Eero Aho.

Louhimies film baserar sig utöver det för finländare kända verket Okänd soldat även på Väinö Linnas ocensurerade originalversion Sotaromaani. Filmens produktion har framskridit till första övningsläger och testinspelningar på Vekaranjärvi.

Förutom Eero Aho ser vi Jussi Vatanen i filmen som fänrik Koskela, Johannes Holopainen som fänrik Kariluoto, Aku Hirviniemi som undersergeant Hietanen och Juho Milonoff som soldat Honkajoki. Rollen som soldat Rahikainen spelas av Andrei Alén, undersergeant Lahtinen av Joonas Saartamo, soldat Vanhala av Hannes Suominen och Susi ”Suen tassu” av Arttu Kapulainen.

”Vi strävar till realism och noggrannhet i beskrivningen av historien. Av detta gäng skapar vi ett verkligt team – skådespelarna bär upp en stor del av helheten. De har hårdtränat och deltagit i Försvarsutbildningsföreningens träningsläger samt bekantat sig med soldatlivet både i terrängen och på kasernen. Under inspelningarna bor de centrala skådespelarna i tält i skogen, tar hand om sin utrustning och äter Leijona Caterings mat precis som beväringarna”, berättar Louhimies.

Styrelseordförande för filmens produktionsbolag Heikki Rotko är nöjd med filmens internationella uppmärksamhet och breda partnernätverk: ”Okänd soldat bildar en unik bas för ett imponerande samarbete. Vi skapar en upplevelse, som i bästa fall når varje finländare. Filmen har även väckt ett stort internationellt intresse. Rebellion, som Aku regisserade åt Irlands statsstödda aktiebolag RTÉ har öppnat dörrar till diskussioner om internationell distribution. Filmens fyrdelade tv-version väcker extra mycket uppmärksamhet världen över. Nordiskt drama har ett hårt rykte.”

Publiceringsdatum: 17.4.2016