Sinfonia Lahti / Photo: Marco Borggreve

Sinfonia Lahti spelar musiken i Aku Louhimies film OKÄND SOLDAT

Musiken till filmen Okänd soldat spelas för närvarande in i Lahtis.

Sinfonia Lahti spelar musiken i Aku Louhimies film OKÄND SOLDAT

Musiken till filmen Okänd soldat spelas för närvarande in i Lahtis. Musiken i filmen spelas in av Sinfonia Lahti som leds av Dima Slobodeniouk, överkapellmästare och konstnärlig ledare för Sibelius-festivalen.

Sinfonia Lahti (Lahtis stadsorkester) är känd för sina många ryktbara internationella turnéer samt extraordinära inspelningsprojekt, för vilka den tilldelats flera guld- och platinaskivor samt internationella priser.
Ryskbördige Dima Slobodeniouk har fostrats av Sibelius-Akademin. Han har lett Sinfonia Lahti sedan hösten 2016. Slobodeniouk har fått beröm för sitt skarpsinniga konstnärliga ledarskap och varit starkt framme på många internationella konsertarenor.

– Det är en hederssak att tillsammans med Sinfonia Lahti få vara med i denna stora film till jubileumsårets ära. I Finland är det dessutom ovanligt att filmmusik spelas in av en symfoniorkester, konstaterar Slobodeniouk.

Filmens musik har komponerats av Lasse Enersen, som också han har studerat vid Sibelius-Akademin. Enersen har fungerat som spökkompositör för många Hollywood-kompositörer och hans stråkarrangemang har hörts i många finländska toppartisters låtar. Enersens senaste filmkompositionsarbete var filmen Tom of Finland (2017).
Av kostnadsskäl genomförs vanligtvis inspelningar till finländska filmer som kräver en symfoniorkester utomlands. Musiken till Okänd soldat spelar dock in i Sibeliushuset, som känt för sin utmärkta akustik. Sibeliushuset är hemsal för vårt lands kanske internationellt mest kända orkester Sinfonia Lahti, som karaktäriserats som den lilla stadens underverk. För filmens regissör Aku Louhimies har samarbetet med Sinfonia Lahti och kompositören Enersen samt det att inspelningarna gjorts i Finland varit en viktig sak.

– Jag är mycket glad över att jag får arbeta med en finländsk orkester och kompositör. I synnerhet vad gäller Okänd soldat är det viktigt för oss att också musiken som komponerats för filmen spelas in i Finland, betonar Louhimies.

– Det är fint att vi också i Finland har sådan här kompetens på internationell nivå.

Aku Louhimies Okänd soldat är den största finländska film som någonsin producerats. För närvarande håller man på att klippa filmen, som spelats in på olika håll i Finland. Filmen har biopremiär i hela landet den 27 oktober 2017. Biljettförsäljning till förhandsföreställningarna den 23–26 oktober 2017 pågår i hela landet. Mer information om filmen hittas på webbplatsen på adressen www.tuntematonsotilas2017.fi.